2009. július 24., péntek - Szerkesztő Nyomtat Elküld Olvasási nézet

3. A gyermek bátorsága

Pszichológia felvételin 8-10 lap kiosztva, tetején a feladat: Fejtse ki, mi a bátorság.
Az első lapra a delikvens rávéste: Ez.
És beadta.

A gyermek bátorsága az, amely tud elengedni, bízni és tervezni. A gyermek bátorsága ad erőt kicsinek lenni és elfogadni. Ennek a bátorságnak felfelé és előretekintő magassága van. Ez a teremtményként-lét bátorsága.



Apám hitte - énekli Zorán, és dünnyögjük vele, még ha ez nem is a Csillagpontos énekgyűjtemény része. „A menyország hivatalos zenéje biztosan Bach, de az angyalok titokban Mozartot hallgatnak.” (Barth) Miben hisz Zorán?
Én is hiszek egy-két szép dologban, Hiszek a dalban, a dalban, a dalban. És én hiszek a város zajában, benne, s magamban, a mikrobarázdában, a táguló világban, a lézersugárban, az ezredfordulóban, a kvadrofóniában… Na, jó. Amúgy apám hitte az apja örökét. Amit otthonról hoz, az a tuti.

Letölthető

Mózes vitatkozik az Atyával: Nem vagyok ékesen szóló.
Miért? Ha ékes-szóló, nem öt, hanem tíz könyv kötődik a nevéhez? Neki is Atyjában bízó gyermekké kell válnia, hogy kivezethesse a népet Egyiptomból.

Jézus pedig így fogadja a rá váró utat: „Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."

Szorongás – szoros – szorít – amiből nem tudok kilépni. Nem lényeges, hogy mitől fél a gyermek, hiszen nem tud különbséget tenni a rettenetes dolgok között. A légytől fél, a konnektortól nem. De az apában bízhat, azt tudja. Ericson meghatározta az ősbizalom fogalmát, csakhogy egyáltalán miből fakad ez?



„Átkozott az a férfi…” – a hazárdőr, aki azt hiszi bármit megtehet.
„Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, akinek az Úr a bizodalma. Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóig ereszti gyökereit.” (Jeremiás 17,6-9)
A gyökér a táplálékfelvétel és a támaszték jelképe. „Vesszőszál sarjad Isai törzsökéből…” (Ésaiás 11,1) A jelképsor folytatódik: gyökér – vesszőszál – keresztfa. „Én vagyok Dávidnak gyökere és ága…” (Jelenések 22,16)
A mindenható Úr az, akit Atyánként ismerhetünk. Gyermekei lehetünk, mert saját fia halt meg értünk. Krisztuson keresztül a lét bátorságát nyerjük meg. „Légy erős és bátor!” (5Mózes 31,7) Bátor, mint egy gyermek, az Atya gyermeke.

2009.07.24. 9.00 óra. Előadó: Kodácsy Tamás

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 54, összesen: 399831

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...