2009. július 22., szerda - Szerkesztő Nyomtat Elküld Olvasási nézet

1. A lovag bátorsága

Hogy az előttünk álló három délelőtt lehetősége kellő izgalommal töltsön el, Kodácsy Tamás a bátorság három dimenzióját vázolja elénk:


1. Önmagunkban való lét – a bátorság mélysége – a lovagok bátorsága
2. Közösségben való lét – a bátorság szélessége – a nők bátorsága
3. Teremtményként való lét – a bátorság magassága – a gyermek bátorsága

Letölthető

Kötéltáncos jelenetet látunk a Magyary-féle színtársulat előadásában. Kolacsek bácsi sajnos lezuhant, így tanítványa, a legjobb kötéltáncos is vele együtt sírba szállt, s csak a félelem maradt önazonossága. A fejünk fölé a kérdőjelet a Hyperkarma hangfelvétele rajzolja.


Ki gondolná, hogy egy profi is így magába zuhanhat. De hát nem az a bátor, akiben nincs félelem (ez az őrültek vakmerősége), hanem aki a félelem ellenére is képes önmaga lenni. A Genezáreti tó viharában elvárnánk egy megszokott bátorítást Jézus szájából: Ne féljetek! De Ő ezt kérdezi: Miért féltek ennyire? A félelem normális, vállalható, bátorságra ösztönző. Az apródok 5-7 éves koruktól tanulták a bátorságot, majd lovagként vállalták sorsukat és életük végéig egyedül álltak a nehéz próbák között. A lovagi bátorság alapvető kérdése: Ki vagyok én? A lovaglás, úszás, solymászat, sakk és versírás gyakorlásán keresztül önmagával néz szembe a leendő lovag.

2006. június 28-án az Ipoly folyó magával ragadt egy szécsényi férfit. Az odaadó életmentők másfél órai küzdelem után egy csónak segítségével húzták kis a vad sodrásból a fuldoklót…

Egy nehéz felmérő előtt a gyermek riadtan tiltakozott, hogy az iskola kapuján belépjen, majd hirtelen elhatározással mégis vállalta a dolgozatírás kockázatát…

A kockázat valós: elsodorhatja őket az ár, az iskolában a kudarcokat újabb kudarcok követhetik. A bátorság tehát a félelem és a magabiztosság között van. A képernyőn számtalan VVXY lovagot látunk , akikből sorra roncsok lesznek. A keresztyén lovag azonban nem kiáltozik így: Hadd menjek kísértésbe! Tudja kicsoda, tudja, hogy a kockázat reális, ezért ezt kéri: Ne vígy minket kísértésbe! A lovagi bátorság kérdése tehát: Ki vagyok én? Ne kerüld el ezt a kérdést, különben mások mondják meg, ki vagy. „Ő mondja meg ki voltál” (Egy mondat a zsarnokságról)

A lovagi bátorság bibliai példái közül ott van Mózes. Ő a sztorija alapján - amikor is agyonüti az egyiptomit – lehetne akár egy ókori Zorró is. Vagy nézzük Jézust, mint gyermeket keresik már három napja kétségbeesetten. Én az Atyám házában voltam. Vesztetek már el? Egy ilyen válasz után a két pofon rögtön befigyel.

„Az ember soha nem ismerheti meg magát, hacsak Isten arcába nem néz előbb…” (Kálvin) Akkor találja meg magát az ember igazán, amikor új emberré lesz.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 3, összesen: 399847

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...