2009. július 26., vasárnap - Szerkesztő Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Yeats Triptichon

W.B. Yeats három drámája
A sólyom kútjánál
A macska és a hold
A purgatórium

Dér András két előadással érkezett a Csillagpontra.
Az ehhez szükséges bátorság forrásairól készített riport itt hallgatható meg.

Az ír irodalom kimagasló tehetségű Nobel-díjas költője és drámaírója nálunk inkább versei által ismert. Hazája függetlenségéért mindig hitet tevő művész magas hőfokú, mély intenzitású drámáiban erkölcsi dilemmák, a jó és a rossz küzdelme, a csoda várása jelennek meg költői látomásban.

A három drámát közös tartalmi és stilisztikai jegyek jellemzik. 
Mindegyikőjükben megjelenik az antik drámákra jellemző végzetes sors, az ember csodavárása, a múlt bűneivel való szembenézés, leszámolás vágya. A megtisztulás igénye, a tradíciók életben tartása.
Formailag közel állnak a japán no színjátszáshoz, sőt filológiailag ki is mutathatók eredetegyezések. De Yeats szuverén műveket hozott létre, feszült drámákat, mély katharzist. Az antik és a no irányokat jelzik a zenészek aktív szerepeltetése, akik játszanak, énekelnek, kórust alkotnak, olykor narrálják az eseményeket. A szereplők többnyire maszkot viselnek.
Az előadásmód pontos fegyelmet, ritmust és nagy koncentrációt igényel. A szövegek mélységében rejlő igazságok és feszültségek megjelenítését és megértését segíti a koreografált mozgás.

Videó részlet a NOLTV oldalán


 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 101, összesen: 400081

 • 2024. április 18., csütörtök

  Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
 • 2024. április 17., szerda

  A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
 • 2024. április 16., kedd

  Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
 • 2024. április 16., kedd

  A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
 • 2024. április 15., hétfő

  Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
 • 2024. április 15., hétfő

  Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
 • 2024. április 12., péntek

  Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
 • 2024. április 10., szerda

  Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
 • 2024. április 08., hétfő

  Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
 • 2024. április 08., hétfő

  Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...