2009. július 29., szerda - Szerkesztő Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Isten kezében

A találkozó őrületes sebességgel pergő napjai alatt újra és újra átéltem, hogy, az a kéz, amelyikben ez a rendezvény van, valóban erős és biztos.

Lábaim előtt hullámzott a haragoskék Holt-Duna-ág. Lábaim előtt, ame­lyek egy hajszálnyival sem voltak tisztábbak, mint egy apostoléi lehettek egy hosszú és megterhelő út után. Ültem a gyönyörű víztükör partjánál, amelyben a Csillagponton július 21. és 25. között több ezer református fia­tal gyönyörködött, fürdött, evezett, és ahová nekem és sok társamnak szer­vezőként csak éjszakánként jutott időnk elmenni - illetve az utolsó napon ott maradva egy kicsit a kiürült táborban, csendben.

A hátam mögött volt a nagyszínpad, mellette egy kiváló kávézó, mö­götte pedig a nyüzsgő tábor. Ahogy most, a vízparton ülve a rendezvény után, úgy a szervezés alatt sem láttam belőle túl sokat. A Csillagpont jött, csillagviharzott, és továbbment - és hogy mi történt alatta, annak csak a fő égi rendezvényszervező a megmondhatója.

Talán sokszor van ez így a szolgálattal, a szolgálat bátorságával - úgy tenni és cselekedni, úgy menni, hogy nem látok egy fél centire sem előre, de tudom, hogy most szaladnom kell, bármennyire félek, bármennyire ne­héz is ez nekem bekötött szemmel.

Volt a Csillagponton egy akadálypálya, ahol a fiatalok többek között azt is kipróbálhatták, milyen fehér bottal, vakon közlekedni - és nagy volt a meglepetésük, amikor a kalandos út után ugyanoda értek vissza, mint ahon­nan elindultak. Kicsit én is így éreztem magam - botorkálva, világtalanul. Pedig Isten csodálatos fix pontokat, csodakapaszkodókat hagyott ott nekem, például a felkészítő napokon egy Igét: semmi felől ne aggódjatok.

A találkozó előtti viharban a Csillagpontot befogadó kemping egyik hűtője zárlatos lett, és leégett a vezetékéről a szigetelés. A kemping tulaj­donosa elmesélte, hogy amikor a villanyszerelő jött és látott, megdöbbent - ő pedig bizonyságot tett arról, hogy azért nem történhetett baj, azért nem gyulladhatott ki az épület, mert oda másnap több ezer hívő hatal jön, és az Isten vigyáz erre a helyre.

A találkozó őrületes sebességgel pergő napjai alatt újra és újra átéltem, hogy, az a kéz, amelyikben ez a rendezvény van, valóban erős és biztos. Az a kéz enyhítette a hőséget, rendelt mindig segítőket, biztató szavakat, öle­lő karokat, meghallgatást oda, ahova kellettek. Az a kéz fogta meg az utol­só éjszakai tomboló szélviharban a hosszú faágakat a sátorozók felett, ame­lyek leszakadhattak volna. És az a kéz volt az, amelyet a Golgotán átsze­geztek azért, hogy nekünk örömteli és örök életünk legyen.

A parton ülve azt gondoltam, most már késő azt kutatni, merre és ho­gyan vezetett az ösvény idáig, pontosan mi, miért és hogyan történt ezek­ben a napokban. Poros, szúnyogcsípte lábaim alatt készült az út, amelyen az ígéretről - semmi felől ne aggódjatok - sokszor elfelejtkezve, botorkál­va ismét ugyanoda jutottam: hogy áldjam erőt adó nevedet, jó Uram, min­den csodálatos tettedért, a kezedből elvett csodakapaszkodókért.

 

Bagdán Zsuzsanna
Reformátusok Lapja

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 17, összesen: 340619

 • 2021. január 24., vasárnap

  Hányadán állunk reformátusként a kereszt jelképével és milyen kérdéseket vethet fel a használata? Válaszok és felvetések többféle megközelítésből.
 • 2021. január 22., péntek

  A pontos kifejezés szóban és írásban nemcsak a megértést segíti, de kellő tiszteletadást is jelenthet. Vajon mennyire fogékonyak az igényes nyelvhaszn...
 • 2021. január 20., szerda

  Ha egy gyermek közeli hozzátartozója meghal, kamaszként, majd felnőttként is újra felélénkül a gyászfolyamat. A sorstársi közösség az érzelmek felváll...
 • 2021. január 19., kedd

  Milyen kihívások előtt állnak a frissen felszentelt református lelkipásztorok, és mire támaszkodhatnak a küzdelmeik során? Bogárdi Szabó Istvánnal bes...
 • 2021. január 18., hétfő

  Ritka történelmi dokumentum, amelynek üzenete bő hét évtized után sem vesztett érvényességéből.
 • 2021. január 18., hétfő

  A Szentírás megálljt parancsol, hogy rácsodálkozhassunk Isten megtartó szeretetére. Saját erőnkből csak az életünk kíméletlen végigrohanására jut, de ...
 • 2021. január 14., csütörtök

  Már lehet regisztrálni az Ifjúságépítők tavaszi ifivezető-képzésére. A kétnapos intenzív tréningen többek között a járvány ificsoportokra gyakorolt ha...
 • 2021. január 13., szerda

  Miközben egyre nagyobb az igény a személyes találkozásra, a lelkipásztorok folyamatosan keresik a legmegfelelőbb tartalmi és technikai megoldásokat az...
 • 2021. január 12., kedd

  Hogyan maradjunk lelkileg rugalmasok a stresszes helyzetekben? Pszichés ellenállóképességünk a Szentírás tükrében.
 • 2021. január 11., hétfő

  A Krisztus-hívők egységéért szervezett imahetet idén is megtartják a keresztyén felekezetek aktuális járványügyi intézkedéseinek betartása mellett.